Hermien Stellmacher

Kako je Maja odgnala pošasti ali kako premagati strah pred temo

Ko te sredi noči prebudi skrivnosten pikpok imaš po pravici razlog za skrb. Posebej če si majhen in ti družbo dela le plišast zajček …

nocna-posast

V temi je tudi kup umazanega perila pošast

Kot lahko sklepamo že po naslovu in podnalovu, gre za eno izmed takoimenovanih vzgojnih slikanic, ob katerih se v meni zelo hitro pojavijo zadržki, saj avtorji in avtorice ob poudarjnaju osnovnega sporočila vse prepogosto pozabijo na vse ostale elemente, ki knjigo ali slikanico naredijo branje vredno, na primer na napetost ali zabavnost.

No, Hermien Stellmacher svoje delo opravi korektno, deklica strah premaga po zalugi svoje lastne podjetnosti, sama pride do zaključka, da se da strahove premagati ali vsaj pregnati, še posebej mi je všeč primerjava: če se ljudje bojijo teme, se pa pošasti svetlobe, tudi ilustracije so krasne, čeprav oblikovna domislica (del strani manjka, tako da isti prizor vidimo lahko v temi in svetlovi) po mojem ni najbolje uspela.

Pošteno je, da dodam, kaj bi bilo lahko še boljše:

1. Deklica že na samem začetku ni posebej prestrašena. Tako med zgodbo ni stopnjevanja, ki bi ‘vleklo’ bralca naprej, niti ni tako občutnega zadovoljstva na samem koncu, ko nam je vsem skupaj jasno, da so nočni strahovi razkriti, pregnani in premegani.

2. Majino odkrivanje pošasti iz sobe v sobo se vrsti brez posebne logike (zvok, ki je na začetku sprožil njen nočni pohod, bi se lahko spreminjal in krepil), dogajanje postane predvidljivo in kdo bi še pomislil, da poskuša avtorica zgolj napolniti strani, da bo standardnim 32 stranem pač zadoščeno.

3. Ker zgodba nima klasičnega dramskega loka, ampak gre bolj za nizanje prizorov, se zazdi že ob prihodu Maje v sobo staršev, da smo dosegli vrh zgodbe, a nato se izkaže, da to vendarle ni to, zato se iztek zgodbe malce razvleče.

Ampak vse to sem napštel samo zato, ker sem tečen. Sicer pa zgodbica, če je vaš namen zgolj otrokom predstaviti enega od načinov boja z nočnimi pošastmi, povsem ustreza pričakovanjem.

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse slikanice. Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.