Charles Kingsley

Povodni otroci

Tom je desetletni dimnikarjev vajenec, ki mu v življenju ni ravno z rožicami postlano. Se mu bo obrnilo na bolje, ko njegov gospodar dobi nepričakovano naročilo?

warwick-goble-povodni-otroci

Povodni otroci – Warwick Goble

Častiti Charles Kingsley je Povodne otroke otroke napisal leta 1863, torej več kot stoletje in pol nazaj. Vedeti moramo, da sta avtorja pri pisanju vodila njegova vera in navdušenje na Darwinovo teorijo o izboru vrst, kar je pripeljalo do svojevrstne mešanice strastnega, duhovitega in pogosto nadvse zabavnega pisanja s številnimi predsodki, značilnimi za viktorijansko obdobje.

Ob izidu so postali Povodni otroci velika uspešnica in to ostali kar nekaj desetletij, a predvsem moralno sporne opazke o pripadnikih drugih veroizpovedi so knjigo sčasoma potisnile z lestvic najbolj priljubljenih.

Po mojem mnenju po krivici, saj gre še vedno za odlično pisanje, izjemno slikovite opise, duhovite domislice, pa tudi za pošten (zornemu kotu pripovedovalca primerno) opis družbenega dogajanja, v katerem je bilo moč zaznati prav podobne premike, kot jih je Darwin razlagal v svoji tedaj izjemno odmevni, pa tudi sporni (tudi danes za mnoge nesprejemljivi) teoriji.

Če sem bolj konkreten – tako kot je Darwin napovedal, da razvoj še zdaleč ni končan, kar pomeni, da človek nikakor ni dokončen rezultat matere narave (ali krona stvarstva, ali kakorkoli že), tako Kingsley prihajajoče družbene spremembe, ki so prihajale z razvojem kapitlaizma in vzpostavljanjem novih razmerih moči v družbi, ne vidi kot nekaj, kar bi bilo treba posebej hvaliti ali obsojati, pač pa le kot korak na poti k nečemu novemu.

Ne nujno boljšemu ali slabšemu, ko  je bilo prej, a novemu.

Seveda se na tem mestu lahko vprašamo, ali je knjiga, v kateri se avtor posmehuje predstavnikom skupin, ki so drugačne od skupine, v katero spada sam (po spolu, izobrazbi, veroizpovedi, premoženjskem stanju, rasni pripadnosti, spolni usmerjenosti, …).

Po mojem na to ni preprostega odgovora. Ne, tako pisanje je seveda omadeževano z določeno avtojevo omejenostjo, ki vsekakor škodi umetniškemu delu (še vedno trdim, da gre pri Povodnih otrocih za umetniško delo), torej ne gre za primerno knjigo.

In da, še vedno je to zgodba, ki jo je moč (pravzaprav sploh ne gre drugače) brati plastovito, ki bralca bogati na različnih nivojih, ki ima odlično retoriko, je pomemben dokument nekega časa in sploh precej boljša od tisočerih politično korektnih in po ožnosti še ekološko neoporečnih zgodbic, ki dandanes prevladujejo na policah knjižnic in knjigarn.

  • Povodni otroci je napeta pripoved, ki se jo lahko bere kot čisto kratkočasnico.
  • Je tudi zgodba o očiščenju in drugih priložnostih, kar je zagotovo zanimivo branje za vsakogar (ne le mladega bralca), ki ga zanimajo moralna, etična in religiozna vprašanja.
  • Prav tako je več kot soliden prikaz stanja v družbi sredi 19. stoletja, ko so, všeč ali ne, bili postavljeni temelji številnim današnjim vrednotam. Ne pozabimo, da so približno takrat nastale (v ‘dokončni’ različici) tudi Grimmove pravljice, kot verjetno druga najvplivnejša knjiga Zahodne hemisfere vseh časov.

Brati takšno knjigo brez primerne splošne razgledanosti seveda ni najboljša odločitev v življenju, toda sploh ne brati takšne knjge (ali konkretno te knjige), pa je po mojem še bistveno slabša možnost.

Zato torej Povodne otroke priporočam, a lotite se jih z neko zdravo odmaknjenostjo. Gre za odlično knjigo, ki pa ni popolna. A katera pravzaprav je?

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse knjige and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.