Alison Bell

Zibby Payne in čudovito strašni eksperiment ‘frklja’

Zibby v novo šolsko leto vstopa z velikimi pričakovanji. Toda spremembe, ki jo čakajo, so vse prej kot prijetne …

obraz-punce

Tekoče berljiva in na pogled nezahtevna zgodba se loteva tipičnih najstniških težav, med katerimi je v ospredju sprejemanje posameznika v določeno družbo. Kot bi šola ne bila že dovolj zahtevna, so tu še spremembe v telesih in načinih razmišljanja, kar prinaša kopico težav.

Odraslim se seveda problemi najstnikov pogosto zdijo majhni, morda celo nepomebni in smešni, a avtorica v knjigi dobro ujame mali svet, v kakršnega je ujet, vsaj za nekaj časa, verjetno kar vsak otrok na meji med otroštvom in odraslostjo.

Zakaj so se začele nekatere prijateljice tako nenavadno oblačiti? Zakaj se lansko početje med odmori letos ne spodobi več? Zakaj ima najboljša prijateljica sedaj novo družbo? Zakaj so fantje naenkrat postaloi veliko bolj zanimivi kot v vseh letih prej?

V zgodbi o Zibby Payne, ki je le prva v seriji (morda preberem še kakšno, kar bom seveda takoj dopisal), ne pričakujte veliko akcije, tudi kakšne posebne drame ni, niti ni velikih in dokončnih odgovorov na zgoraj zapisana vprašanja, med katerimi prav vsako poraja še ducat novih, pa tista tudi, v nedogled …

Je pa po mojem dovolj jasno zapisano bistveno sporočilo, ki ima predvsem tolažilen učinek na vse, ki se morajo (in se pravzprav še vedno moramo, tudi odrasli se spreminjamo, kajne?) spopasti s spreminjajočim svetom – da s svojimi problemi nikakor nismo sami, in da je čas, kot običajno, vsaj dober, če že ne najboljši zdravnik.

Priporočam.

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse knjige and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.