Sid Fleischman

Tepežnik

Pred časom, še ne tako dolgo nazaj, je bilo plemstvo tako priviligirano, da so starši porednega princa namesto njega kaznovali drugega otroka, saj se fanta plemenite krvi seveda ni spodobilo našeškati. Tako je nastal poklic tepežnika …

 

Čeprav je preteklo že veliko vode, odkar sem prebral tole tanko, a vseeno izjemno bogato knjigo, se še vedno spomnim, kaj je pisalo v spremni besedi: edino, kar v zgodbi ni izmišljenega, je verjetno najbolj fantastična trditev v knjigi: da so imeli na dvoru fanta samo zato, da so ga kaznovali namesto prestolonaslednika!

Zgodba je zanimiva, napeta, duhovita in mi nikakor ne pride na misel, da bi bodočim bralcem kvaril veselje z razkrivanjem vsebine.

Povedal pa bi, da gre za delo, ki ob svojem osnovnem poslanstvu – zabavati mladino – nagovarja tudi starejše, kar je gotovo eden od dokazov, da gre za kakovosten izdelek. To navsezadnje potrjuje prejeta Newberryjeva medalja, eno največjih priznanj, ki jih lahko dobi pisec literature za otroke in mladino.

Seveda bi se dalo razpravljati, ali je omenjena medalja zares verodostojen pokazatelj, saj dobro vemo, da se za številnimi objavami in nagradami skrivajo takšne in drugačne igrice. v konkretnem primeru vbi lahko resen bralec delu očital globino likov in njihov razvoj, ki je še posebej pomemben v primeru kraljeviča, saj ta po spletu okoliščin izve reči, ki jih kralji sicer praviloma ne izvedo.

Tudi za izvirnost si zgodba, verjetno ne zasluži nekih dodatnih točk, saj je podobnih zapletov veliko tudi v precej starejši literaturi za otroke in odrasle. Kljub temu pa moram posebej pohvaliti pripovedovalsko spretnost, kratke, učinkovite stavke, številne drobne domislice, zaradi katerih je branje Tepežnika pravi užitek in zato lahko mladim in starejšim bralcem to knjigo iskreno priporočim.

Ne bo vam vzela veliko časa. Ne le, da nima veliko strani, tudi prebere se jo praktično v enem dihu. V zameno za porabljeni čas bo dala kar nekaj snovi za premislek in odličnih iztočnic za zanimiv pogovor. Hočete morda še več?

Advertisements

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse knjige and tagged , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.