Sonya Hartnett

Srebrni osliček

Deklici v gozdu naletita na oslepelega vojaka, ki bi rad domov, prek Rokavskega preliva, k bolnemu bratu. Mu bosta lahko pomagali, ne da bi pri tem ogrozili sebe in svoje bližnje?

osel-risba

Vojak je v večkratni nevarnosti, saj ni le poškodovan in na sovražnem (ali že skoraj osvobojenem ozemlju?), ampak tudi dezerter. Videti je, da ima vendarle nekaj sreče, za kar naj bi bil zaslužen majhen srebrn osliček, ki ga nosi s seboj kot talisman. Poleg tega zna pripovedovati čudovite, čeprav precej žalostne  zgodbe, v katerih prav osli odigrajo pomembne vloge.

Skozi na videz preprosto zgodbo se razgrnejo številne globoke misli, povezane s smrtjo, vojno, napačnimi (in pravimi) življenjskimi odločitvami, razkrijejo se nepričakovana junaštva, dramatični trenutki, ki zaznamujejo preživele in pustijo vtis tudi pri naslednjih rodovih.

Avtorica  brez pridiganja, z gladko, domiselno in duhovito pripovedjo v izmišljeni in v bistvu že kar predvidljivi zgodbi razkrije več o vojnah in človeštvu, kot so sposobni ponuditi številni učbeniki zgodovine v šolah, saj zgodovine ne delajo letnice, ampak prav tisto, na kar se osredotoča pripoved Sonye Hartnett – odločitve posameznikov, ki vsi skupaj tvorijo tako težko razumljivo množico.

V podrobnosti vsebine ne bom šel, saj ne želim nikomur pokvariti presenečenj, lahko pa zapišem, da gre za odlično čtivo, ki ga toplo priporočam predvsem tistim, ki so že praznovali deseti rojstni dan, morda še raje dvanajstega. Po letih navzgor pa ta knjiga ni omejena, saj zna nagovarjati zelo različne bralce, s katerimi se najde na več različnih nivojih, tako razumskih, kot čustvenih.

Še enkrat: vzemite jo v roke.

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse knjige and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.