Stanton, Andy

Andy Stanton: Gravžarije gospoda Gnilca

Gospod Gnilc je ogaben v vseh pogledih (in prisluhih), a nekaj mu moramo priznati – ima daleč najlepši vrt v mestu (čeprav ne po svoji želji). Seveda pa se s prihodom velikega psa lahko marsikaj spremeni …

gospod-gnilc-ob-odkritju-pasjega-darilca

To je prva od vsaj sedmih (zaenkrat v slovenski jezik prevedenih) knjig v seriji o gospodu Gnilcu (da, namen imam prebrati vse in to že takoj marsikaj pove o projektu Andyja Stantona), v kateri srečamo sicer preprosti in v bistvu nič kaj posebno zgodbo, ki pa je povedana na izjemno domiseln in zabaven način. Pred davnimi leti, ko sem imel še lase, sem sodeloval z urednikom, ki je tovrstno branje označeval s strokovnim izrazom pišurija (mišljeno v najbolj pohvalnem možnem pomenu).

Avtorju se pozna, da je v življenju preizkusil različne načine preživljanja in med drugim tudi nastopal kot stand-up komedijant. Pri opisovanju dogajanja in še posebej nastopajočih likov zna zares izjemno izkoristiti vsako priložnost, da vse skupaj obrne na hec. Naj gre za izgled, početje, imena, celo sorodstvene vezi, vse je priložnost za hehet, smeh in seveda skrajni krohot, ob katerem pozabimo na vsakdanje skrbi in z veseljem obrnemo stran, saj pričakujemo še in Stanton pri tem ne razočara.

Samo, da razčistimo strokovno podrobnost – zaradi obilice ilustracij, kii sice rniso bistvene za potek zgodbe, a jo čudovito poživijo, sem knjigo med kategoirijami na desni strani uvrstil med slikanice (pri nas je to po definiciji, da zasedajo vsaj 30 odstotkov knjige, in mislim, da smo tu nekje), prav tako pa bi lahko rekli, da gre za knjigo, saj je zajetna, manjšega formata in na policah z malce zahtevnejšim branjem (pri tem mislim slog Harryja Potterja, ne Bratov Karamazovih).

Ker sem poklicno deformiran, seveda hitro opazim tudi šibkejše plati same zgodbe, določena ponavljanja in predvidljivosti, tudi zamujene priložnosti za še kak dodaten utrinek, a to nikakor ne zmoti užitka ob prebiranju. Pravzaprav je edina zamera, ki jo ima (po mojem osebnem in izrazito pristranskem mnenju, saj sem izrazit navijač vsega smešnega v literaturi) lahko bralec po koncu takšne knjige, da se je končala.

Ampak, kot omenjeno že na začetku – to je šele prva v seriji knjig. Kot sem na na hitro poškilil, je v angleščini na voljo že osma in precej verjetno se zdi, da jih bo še več. Tudi v slovenskem prevodu.

Knjigo ne le toplo priporočam, ampak jo posebej izpostavljam kot primer branja, ki ga lahko ponudimo začetniku, ki ni ravno ljubitelj. To, in ne šolsko obvezno branje, je, všeč ali ne, vstopnica v svet kulture in samo kulturni ljudje lahko izboljšajo naš svet. Ravno pri tem pa je še veliko prostora za izboljšanje, kajne?

 

Gospod Gnilc in goblini (3. knjiga v seriji)

To knjigo sem bral kot drugo, kar naj ne bi bila ovira, saj so zgodbe neodvisne druga od druge. Začne pa se skrajno napeto: neznanci napadejo gospodično Ljubko in potem gre vse samo še na slabše …

Knjiga je po pričakovanju smešna. Zares smešna. Čeprav je mogoče marsikateri štos predvideti, se bralec kljub temu ne more upreti krohotu in občasnemu valjanju po kavču (prosim, ne berite te knjige na fakirski postelji iz žebljev). Ker pa tale objava vendarle ni namenjena zgolj nekritičnemu hvaljenju, bi podal še svojo pripombo. Če sem že pri prvi knigi ugotavljal, da je ob veliko akcije le malo zgodbe, je to v tretji knigi še toliko bolj izrazito.

Osebno me na primer zmoti, kadar avtor proti koncu pisanja ugotovi, da se mu katera od nitk ni lepo razpletla, pa potem gladko doda kratko predzgodbo, s katero pojasni zakaj točno določena oseba spada na točno določeno mesto. To je seveda pohvalno, saj mnogi avtorji takšnih spodrsljajev (posebej lastnih) niti ne opazijo, še manj jih poskušajo popraviti.

Po drugi plati, pa je taka napaka (in priložnost za popravek) lahko dobro izhodiščee, da se vrnemo v zgodbi za nekaj korakov nazaj, dodamo kaj zanimivega, spremenimo luknjo med podatki v zabavno uganko in prijetno presentimo bralca z neko ‘dodano vrednostjo’, ki že tako dobre ali celo odlične knjige naredi zares vrhunske.

Tako da – nekaj rezerve je vendarle še. Knjigo seveda klju temu toplo priporočam.

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse slikanice and tagged , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.