Scieszka, Jon

Jon Scieszka: Frank Einstein in antisnovni motor (1. knjiga v seriji)

Šolarja se pripravljata za tekmovalno nastojeno razstavo naravoslovnih projektov, kjer se nadejata prve nagrade, s katero bo dedek glavnega junaka odplačal dolgove in ohranil delavnico. Toda njune načrte bo poskušala preprečiti zelo vplivna konkurenca …

slika-mladega-frankensteina

Zgodba o mladem Franku Einsteinu, njegovem dedku Bertu in prijatelju Watsonu me je takoj spomnila na podobno zmes naravoslovja in humorja v knjigi o Tinetu in Binetu. Vendar imamo v tem primeru za razliko od Tineta in Bineta, kjer so le predstavljeni njuni nori izumi, pravo zgodbo z uvodom, zapletom, preobratom in razpletom, kar seveda prinaša same pluse.

Žal je izredno težko najti znanstvenike, ki bi bili  tudi uporabni pedagogi in obratno, tako da je prvi stik otrok z znanostjo običajno bistveno slabši, kot bi lahko bil. Znanost namreč ni gora podatkov, kot nas poskušajo prepričati v veliki večini učbenikov, ampak predvsem zanimiva godlja, ki še najbolj spominja na zastavljanje zabavnih izzivov in ugank.

No, takšne knjige vendarle ohranjajo upanje, da otroci (velja za fante in punce) svoje naravne radovednosti ne bodo pustili umreti pod goro nepotrebnih ali vsaj slabo predstavljanih podatkov, ampak bodo igrivo raziskovanje prenesli tudi v kasnejša leta, ko se bodo že znali pravilno nasloniti na ustrezne in upreti neustreznim avtoritetam.

Tale knjiga je odličen dokaz, da je mogoče zanimive naravne pojave predstaviti na razumljiv, znanstveno korekten in za mladino privlačen način. Če so zraven vohuni, roboti in fantastične domislice, toliko bolje.

Kot lahko hitro uganemo, je knjiga, v kateri praktično ni ženskih likov in se vse vrti okrog znanosti in tehnike, poleg tega je v ospredju tekmovanje, namenjena pretežno fantom, nekako med desetim in petnajstim letom, a marsikatero dekle se bo ob njej vseeno kar dobro zabavalo. Humorja namreč ne manjka, kar vsekakor velja za učbenike (kljub temu, da je med pravimi znanstveniki ogromno nepopravljivih šaljivcev) in to je seveda dodaten plus.

So pa tudi minusi. Da ni ženskih likov, je gotovo eden. Manjka tudi globine nastopajočim, ki so bolj nosilci akcije, kot izoblikovane osebnosti z nekim notranjim življenjem. Ob obilici akcije avtor kot da malo pozabi na bralca, ki si mora vendarle sem in tja vzeti kratek premor za oddih. Prav tako niso vsi opisi najbolj posrečeni, saj ob podrobnem naštevanju predmetov v določenem prizoru hitro pade napetost, prav ta pa bi morala bralce gnati k obračanju strani.

Kljub temu gre za zelo spodobno čtivo, in ker je to šele prva knjiga v seriji, bomo v roke vzeli tudi drugo.

Priporočam.

Jon Scieszka: Frank Einstein in električni prst (2. knjiga v seriji)

Frank in njegov prijatelj Watson izdelata preprosto, a učinkovito napravo za brezžično prenašanje elektrike. Še bolje: takšna elektrika bi bila zastonj. Toda kaj, ko Edison istočasno načrtuje nadzor na električno energijo v istem kraju …

Spet veliko akcije, zabavni dialogi in kar nekaj zanimivih preobratov, a glavna privlačnost knjige je gotovo povzetek dvoboja med pravima znanstvenikoma, pionirjema elektrike za množično rabo: idealistom Teslo in praktičnim Edisonom.

Čeprav je v resnici Edison zmagal, so Tesline ideje še vedno aktualne in prodorne, tako da je avtorju v veliki meri v zgodbi uspelo povzeti bistvo: Edison je bil le kratkoročni zmagovalec, prihodnost pa pripada Tesli.

V knjigi o električnem prstu imamo seveda opravka še z ‘zainteresirano’, a slabo poučeno javnostjo, samovoljnim šimpanzom in neobičajnima robotoma (kot bi bilo sicer okrog nas veliko običajnih).

Ta knjiga mi je celo bolj všeč od prve. Priporočam in se veselim tretje.

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse knjige and tagged . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.