Kitty Crowther

Jure in Jaka

Jaka je kos, ki spozna Jureta, galeba. Hitro se spoprijateljita, a Juretova okolica prišleku ni posebno naklonjena …

bela-in-crna-ptica

Ptice niso iste barve

V tem blogu smo spoznali že kar nekaj slikanic o sprejemanju drugačnosti, kar je očitno zelo pomembna tema v času globalizacije.

Pretok ljudi, idej, kapitala in tako naprej bo še dolgo vodil do različnih bolj ali manj konfliktnih situacij, zato je prav, da se z njimi srečujejo tudi majhni otroci, po možnosti v družbi staršev, ki jih spremembe v sodobni družbi prav tako zadevajo, pa se nanje seveda odziva vsak drugače.

Avtorji takšnih slikanic so pri svoji predstavitvi in reševanju takšne problematike lahko bolj ali manj uspešni. Pričujoči izdelek belgijske ilustratorke in pisateljice Kitty Crowther je med boljšimi.

Toda pustimo za hip drugačnost, ker je za površnega bralca tudi tale slikanica ena izmed milijonov zgodbic o prijateljstvu med živalicami.

V čem se Jure in Jaka razlikuje od na primer izdelka Janet Bingham?

1. Pri galebu in kosu ne gre le za prijateljstvo, pri rački in sovi pa zgodba bolj ali manj ponuja le to.

2. Pri galebu in kosu imamo napeto situacijo, kjer galebova okolica kosa odkrito zavrača in celo prežene, pri rački in sovi pa so vsi prijazni, vsi dolgočasni.

3. Pri galebu in kosu imamo jasno predstavljen širši družbeni problem (prihod tujca, ki ga drugi galebi ne sprejmejo in ustvarijo celo pritisk na enega svojih, ker se s kosom spoprijatelji), ki na nevsiljiv način, brez pridiganja, ponuja tudi rešitev. Pri rački in sovi ni ničesar takšnega.

Da bom pošten, moram dodati, da imate obe slikanici vendarle različni publiki, Jure in Jaka je vsekakor namenjena malce starejšim otrokom, recimo od petega leta naprej, ko otroci že dojemajo takšne težave. To je navsezadnje razvidno že iz zasnove slikanice, kjer so slike manjše, a jih je več, povezava besedila z grafiko celo malo spominja na strip.

No, kdor bi torej rad svojim otrokom pokazal, da smo ljudje sicer drugačni, a je lahko vsak, ne glede na barvo svoje kože (perja) lahko na svoj način privlačen drugim in koristen celotni družbi, le malce strpnosti je treba, lahko vsekakor poseže po tej slikanici.

Dobra je in izdelke te avtorice bom še z veseljem vzel v roke.

About Slikanice in knjige za otroke

Rad berem, rad razmišljam, rad delim.
This entry was posted in Vse slikanice and tagged , . Bookmark the permalink.

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.